Her ne kadar zeka doğuştan gelse de kimse dahi olarak doğmaz.
Bilinen bir sözdür bu. "Dahi Doğulmaz, Dahi Olunur"... Biz de bu
yazıya zekanızı nasıl aktif ve parlak kullanabileceğinizi sizlerle
paylaşacağız.
1- Yeni Şeyler Öğrenmek:
Günde saatlerce bulmaca çözmek, kitap okumak, ders çalışmak yerine daha önceden bilmediğiniz bir şeyi öğrenmek, örneğin yeni bir dil öğrenmek gibi eylemlerin beyne katkı sağladığı ispatlanmıştır. Bilinen bir şeydir ki, Beyin ne kadar kullanılırsa o kadar gelişir. İşleyen Demir Işıldar!
2- Bulmaca Çözmek:
Demin saatlerce bulmaca çözmenin bir işe yaramayacağını söylemiştik fakat bu biraz farklı. Sudoku, kakuro vebenzeri matematiksel oyunların beyni geliştirdiği düşünülmektedir. Çengel bulmaca çözmekten kat ve kat daha çok fayda sağlamaktadır. Çengel bulmacada yeni şeyler öğrenmek yerine aynı şeyler tekrar edildiği için bu tür bulmacalar yerine matematiksel bulmacaların daha faydalı olduğu düşünülüyor. Ve Satrancı da unutmayın...
3- Uyku:
Uyku, bir şeyler öğrenmek için çok önemlidir. Beynin çalışmasını aşırı derece etkiliyor. Uykusuz olan birisinin beyni diğerlerine göre daha pasif hareket ediyor.
4- Mutluluk:
Serotonin, endorfin, dopamin gibi maddelerde mutluluğun payı büyük. Endorfin, morfinden 30 kat daha güçlü bir madde. Ve doğal ağrı kesici, mutluluk verici olarak görev yapıyor. Eğer bir şeyleri ezberlemek yerine öğrenmek istiyorsanız mutlu ve istekli olmanız şart. Mutlu olmakla beraber gülmek de beynimiz için çok faydalı. Her pozitif şeyin kaynağı gülmek. Uzun yaşamak, sağlıklı yaşamak, verim elde etmek, öğrenmek, beyni geliştirmek... Şu an bile gülmek beyniniz için büyük fayda.
5- Oksijen almak:
Oksijen hücrelerin besin kaynağı, enerjisi... Oksijenli ortamlarda beynimiz daha iyi çalışır ve algılaması artar. Karbondioksiti yüksek, oksijensiz ortamlarda uykumuz gelir, uyuşuk bir hal alırız. Bu yüzden derin nefes almak çok önemli...
6- Hayal Edin:
Herhangi bir hikaye uydurun, roman yazın, şarkılar üretin, evinizi hayal gücünüzle tekrar dizayn edin veya sadece hayal edin... Bir şeyleri öğrenirken hayalinizde kategorize edin, kodlayın. Hayal gücünüzü kullanırsanız daha kolay öğrenirsiniz ve beyniniz de buna paralel gelişir.
7- Müzik dinleyin:
Müzik dinlemek beyin için faydalı bir aktivitedir. Özellikle klasik müziğin anne karnındaki dölüte veya doğduktan sonra bebeğe psikolojik ve fiziksel olarak katkı sağladığı tespit edilmiştir. Aynı şekilde sizin için de Mozart, Bethovven gibi sanatçıların eserlerini dinlemek yarar sağlayacaktır. Bunun dışında hareketli şarkılar ya da sevdiğiniz müzikleri dinlemek de faydalıdır.
8- Müzik Aleti Çalın:
Herhangi bir müzik aletinin çalınışını öğrenmek beyne katkı sağlar. Demin dediğimiz gibi yeni şeyler öğrenmek beyne faydalıdır. Müzik aleti çalmak da bu yönden çok önemlidir.
9- Kahvaltı ve Düzgün Beslenmek:
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu söylenir. Kahvaltının önemli olmasının ana sebebi gün içerisinde harcayacağınız enerjiyi karşıladığı içindir. Ve kahvaltıda yediğiniz besinler diğer öğünlerden daha az yağlı daha az şekerli ve protein, vitamin, karbonhidrat yönünden daha fazladır. Aynı şekilde öğünler halinde düzenli beslenmek beynin çalışması şekli için önemlidir. Düzensiz beslenenlerde vücuda alınan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral de düzenli olmaz. Ve bu da beyni etkiler.
10- Su İçmek, Yağ ve Şekerden Uzak Durmak:
Su içmek hücrelerin beslenmesinde önemlidir. Susuz kalan vücutta dehidrasyon oluşur. Beynin çalışma hızı düşer, sağlık bozulur. Şeker de beynin çalışması için gerekli olsa da, yapay şekerlerin vücuda faydadan çok zarar verdiği gözlenmiştir. Bu şekerlerden uzak kalmak ve şekeri doğal şekilde meyvelerden karşılamak organlarımız için önemlidir. Yağ ise, öğrenmeyi güçleştiren etkenlerdendir. Algılama ve öğrenmeyi zorlaştırır. Yağlar, vitaminlerin emiliminde önemlidir, vücut ısısını korumayı sağlar fakat beynimiz ve birçok organımız için tehlike oluşturur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum içeriğinize özel bilgi (cep telefonu, mail adresi, ad soyad) gibi bilgiler yazmayınız. Herhangi bir hesabınız yoksa anonim olarak yorum yapabilirsiniz.